Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


pórázon sétáltatás

2008.07.02

 

 

Sokszor látni az utcán a kutyát, aki elöl halad, és az utánna szaladó fáradt gazdit. Hogy mit tehetünk ellene?

Amikor elengedjük a kutyát ott halad melettünk. Mégis, amikor pórázon van, akkor egyfolytában csak húzza előrre a gazdit. ( hidjétek el, nagyon kellemetlen jelenet) De hogy ez miért van így?

HOgyan kezdjek neki a tanításnak?

 Elősször is: Amikor gyakorolsz a kutyáddal mindig egy oldalon vezesd, hogy ezt megszokja!

 Másodszor: Attól függ melyik oldalon vezeted, az ellenkező oldali kezedben fogd meg jól a póráz végét!

 Harmadik lépés: Lépj előrre párat, és lassan haladj előrre. Ha a kutyus tőlságosan előrre megy, üss a fenekére, mond neki: "lábhoz" ! Vagy: "maradsz" ! Mindegy melyiket, de az egyikkre szoktasd rá.

  Negyedik lépés: Akkor értél el tökéletes munkát, ha a kutya a térded vonalánál nem megy előrébb, a térdeddel egy vonalban halad.

Kezdetben gyakorolj vele (ha időd engedi) 20-30 percet, és akkor nagyon hamar megfogja tanulni.

 

De ha egy már idősebb kutya kerül hozzád, aki már volt sétálni, de nem tanították meg erre, és első dolga ha kilépsz vele a kapun hogy oda szalad a legelső bokorhoz, és elhúz téged, akkor már nehezebb dolgod van. Erre nem írtak semmit sem a könyvek, ezt saját tapasztalatból írom! Én ilyenkor ezt teszem:

 Ha van valami jel a kutyának, pld fütyülés; tapsolás, amire halgat, akkor folyamatosan halkan ezt csinálom. Erre a kutya nem fog annyira előrre menni, mert érti, hogy maradnia kell. Ha nincsen ilyen jele, akkor mond neki halkan a nevét.

 Ne ráts nagyot a nyakán. A legtöbben ilyen helyzetben ezt teszik. Erőből huzzák vissza a kutyát, és ő ezt játéknak tekinti. Mivel ő is húzza, és a gazdája is, egy erősségi feladatnak veszi, és megakarja mutatni, hogy ő az ügyesebb. Nah, ha ezt el akarod kerülni, akkor tedd ezt. (én is ezt csináltam, én találtam ki :P, de nekem bevált) Ha előrre húz, ha nem, addj neki apró jelzéseket. Finoman, és folyamatosan húzz egy kicsit a pórázon, hogy ne menjen előrre. Ilyenkor is szoktathatod egy szóhoz. Pld. amikor ezt gyakorolod a kutyáddal,  mond neki a kis húzással egy időben: "maradsz" !  Vagy egy szót, amihez te szeretnéd szoktatni. Saját tapasztalatom szerint a parancsszavak sokat segítenek.

 Másik lehetőség a nyakörv. Árulnak olyan nakörvet, amit pont a tanításkor lehet használni. A "folytogatós" nyakörv (nekem nem igazán szinpatikus) Így segít a kutya tanításában. Mint ha egy hurkot tennél a kutyád nyakára. Ha a kutya előrremegy, akkor a hurok szorul a nyakán, kisebb lesz, így a kutya nehezen kap levegőt, ezért nem szalad előrre. Nos, ez is egy lehetőség.