Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Játék és mozgás a kölyökkel

Az első néhány hónapban a kölyökkutyának elég a természetes otthoni mozgás, ezen felüli mozgásra nincs szüksége.
A kölyökkutyát nem ajánlott kivinni az utcára, illetve más kutyákkal összeengedni, amíg nem kapta meg az alapozó oltásait.
Ha mégis összeengeded más kutyákkal, azok csak egészséges, oltott kutyák legyenek. Miután megkapta az oltásokat, várj még két hetet, amíg a védettség kialakul, és utána nyugodtan kiviheted a kutyát.

Nyakörv és póráz

Olyan nyakörvet válassz a kutyádnak, amiben kényelmesen érzi magát. Ma már lehet választani kifejezetten kölyköknek való különböző könnyű és állítható pórázok és nyakörvek közül.
Fokozatosan kell a nyakörvhöz és a pórázhoz szoktatni. Először csak néhány percig hagyd rajta, és minden nap egy kicsit tovább. Néhány hét alatt teljesen meg fogja szokni.
Néhány kutyafajta speciális hámot igényel, de a szaküzletekben ezekből is nagy választékot találhatsz.
A kiskutya nagyon nagy ütemben növekszik így hamarosan új, erősebb nyakörvet, és pórázt kell venni neki.
Ha sétálni viszed a kutyád, mindenképp pórázzal vidd. Ha a kutyád hamis inkább tegyél rá szájkosarat is. Egyes országokban ez kötelező is.
Egy jó tanács. A nyakörvre célszerű egy bilétát tenni, amelyen megtalálható a kutya neve, a gazda telefonszáma és címe.
Így ha esetleg elszalad vagy megszökik tőled, nagy valószínűséggel visszajuttatják hozzád.

Játssz a kutyáddal

A játék erősíti a kapcsolatodat a kutyáddal. Azonban vigyázz, hogy ne fajuljon el a játék, mert ha ez rögzül benne, később nagyobb korában ez problémákat okozhat.
Amíg játszol vele, ne tartsd pórázon, hagyd, hogy felszabadultan játsszon.
A kutyák szeretik a játéktárgyakat, mint a gyerekek, sőt szükségük is van arra, hogy saját birtokolható tárgyaik legyenek.
Soha ne engedd, hogy kavicsokkal játsszon, mert kitörhetnek a fogai. Lehet kapni kimondottan kutyáknak való játékot, amit nyugodtan rághat. Ezek általában olyan anyagból készülnek, melyek veszélytelenek az állatok számára. Némelyik sípol is, és a legkülönbözőbb formában kaphatók.