Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kutyanevelés

2008.06.05

Az a kutya, amelyet nem nevelnek, nem lesz ettől boldogabb, nem fogja szabadabbnak érezni magát, viszont meg fogja nehezíteni a gazdája életét, sok kellemetlenséget okoz a környezetének, és kevesebb lehetősége lesz a mozgásra, mint képzett társainak. A jól nevelt kutya tökéletesen irányítható akár a városi forgalomban is (jól példázzák ezt a vakvezető kutyák), és a gazdával közösen végzett gyakorlás olyan élményekhez juttatja, ami pótolja a falkatársakkal közös vadászatot.

Mi mindent tanulhat meg a városi kutya?

Fegyelmező gyakorlatok.
 A vezényszóra ülés vagy fekvés, a helyben maradás vagy a gazda oldalán való fegyelmezett haladás a kulturált kutyatartás alapja. A

legfontosabb ezek közül is a fekvés: a jól nevelt kutyának akár futtában is hasra kell vágódnia, ha a vezényszót hallja - ez életmentő lehet !

Utcai viselkedés.
Bár a forgalmas utakon a kutya pórázon közlekedik, azért fontos, hogy időben hozzászokjon az utcazajhoz, és a legkülönbözőbb váratlan helyzetekhez. Azok a dolgok, amelyekkel kölyökkorában nem ismerkedett meg, később riadalmat vagy agressziót válthatnak ki belőle.

Otthoni viselkedés.
A lakásban tartott kutyának meg kell tanulnia, hogy a házon belül nem csinálhat azt, amit akar. A szobatisztaság a legkönnyebb eset, mert arra a kutyának öröklött hajlama van. Sokkal több türelem kell ahhoz, hogy ne rágja meg a tárgyakat, ne zajongjon, ha egyedül van, ne másszon be az ágyba, és ne lopja el az asztalon hagyott ételt.

Társas élet.
Talán furcsán hangzik, de a többi kutyával közös játék is a nevelés része. Van egy rakás dolog, amit a kutyák csak egymástól tanulhatnak meg, az embertől soha. Az is nagyon fontos, hogy minél több emberrel ismerkedjen meg.

Az érintés elviselése.
Nagyon fontos a kutyát már idejekorán hozzászoktatni különböző testrészeinek megérintéséhez: a fésüléshez, a lábak tisztántartásához, a szem megtörléséhez vagy a fogak megvizsgálásához. Később ezekre bármikor szükség lehet !

Apportírozás.
Az eldobott vagy eldugott tárgyak megkeresése és visszahozása hasznos tudomány, mert segítségével meg lehet mozgatni a kutyát. Ezenkívül, mint minden közös cselekvés, elmélyíti a kutyában az emberrel szembeni tiszteletet.

Kutyasportok.
A kutyával sokféle sportot lehet űzni, ami neki is, és a gazdájának is sok élvezetet okozhat. Ilyen például a különféle akadályok leküzdéséből álló agility, de létezik például kutyás terepfutás is. Régebben a legnagyobb divat az őrző-védő kutyakiképzés volt, de ennek hátulütője is van: a helytelenül képzett kutyát agresszívvá teheti