Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kutya-macska baráság

2008.06.05

A legtöbb családban nem csak cica, hanem kutya vagy más állatfaj is található. Az összeszoktatás nem mindig zökkenőmentes: egyes egyedek könnyen megszokják egymást és még barátságot is kötnek, míg mások sosem lesznek nyugodtak a másik közelében. Utánajártunk, milyen állatfajokat engedhetünk össze nyugodt szívvel, kiknél kell izgulnunk és kiknél érdemes megtartanunk a két lépés távolságot.

Kutya-macska barátság

Ha előbb volt a kutya és a második a macska, akkor nem kell aggódnunk az összeszokásuk miatt, kivéve, ha ebünknek már vannak rossz tapasztalatai "macskaügyben". A macska és a kutya közötti ősi ellenségeskedés ugyanis csak mese, tényleg vannak közöttük néha ellentétek, de ez többnyire csak a "nyelvi nehézségekből" adódik. Például míg a kutyánál a farokcsóválás a barátság jele, addig ez a macskánál a feszült figyelmet, idegességet jelenti. Nézd csak! :)

 

A legtöbb gazdi már az első találkozásnál baljósnak ítéli meg a helyzetet, pedig nézzük csak, mi is történik valójában! A kutya kíváncsian közelít, szaglászik, ki lehet ez a szőrös, nyávogós jövevény, a macska meg visszahúzódik, fúj és az ágy alá vagy valamilyen biztos helyre távozik. Nos, nem kell túlreagálni a helyzetet, mindössze annyi történt, hogy a macskák visszahúzódóbbak, óvatosabbak. Először felmérik a terepet, és ha mindent biztonságosnak ítélnek meg, kimerészkednek enni, majd a gazdi közelébe és csak utána kötnek barátságot a kutyával.

Előfordulhat, hogy ha a kutyus túl közel dugja kíváncsi orrát, kap egy taslit a cicától, de ha a kutyus jól nevelt, hamar megérti, hogy a cica is a családhoz tartozik és nem fogja bántani. Ügyeljünk azonban arra, hogy a kutyát se hanyagoljuk el, a szokásos esti sétákat ne toljuk el a cica miatt stb. Éreztetnünk kell vele, hogy ő még most is ugyanolyan fontos mint eddig, csak most már van egy új családtag is, akivel osztozni kell a gazdin ezután. Ha nem így teszünk, biztosan megtapasztaljuk milyen is az irigy kutya...

Ha a macska volt előbb, felnőtt és egyke volt ezidáig és a kutyus jön másodiknak, akkor már nehézkesebb egy kicsit. Mert ő már kevésbé látja szívesen az idegent, pláne ha az a valaki egy kutya... Eleinte mindig legyünk velük, amikor összeengedjük őket és csak akkor hagyjuk teljesen magukra őket, ha már biztosan megtűrik egymást. Majd ők megoldják egymás közt...

Tengerimalac és nyúl társaságában

 Tengerimalacok és nyulak (serdülők és kifejlettek) minden gond nélkül összeszoktathatók a kölyökmacskával. Persze eleinte őket se tévesszük szem elől, a kiscicák ugyanis nagyon kíváncsiak és szemtelenek, a játékuk pedig eldurvulhat.

Ha kisrágcsálónk ügyesen megvédi magát, akkor a cica biztosan hamar megtanulja, hogy mit lehet és mit nem! Náluk is fontos a szeretetmegosztás, így nem lesznek féltékenyek egymásra.

Kutyát és nyulat, vagy egyéb kisrágcsálót azonban nem túl egyszerű, és nem is mindig szerencsés összeszoktatni, tehát azzal próbálkozni, hogy "prédaállatot" megpróbálunk a ragadozóval megbékíteni (a nyúl a kutya számára ugyanis prédaállat). Ez abban az esetben lehet eredményes, ha a kutya még kölyök. Felnőtt kutyában a nyúl vadászösztönt válthat ki, ami a nyúl végét jelentheti. Ha össze is szoknának, a méretbeli különbségekből adódóan az egyszerű játék is veszélyes lehet a nyúlra nézve (agyondögönyözés).

Kismadár, aranyhörcsög és egér

Mindenfajta apró szőrös kisrágcsáló és tollas jószág, de még a hüllők is (gekkók, gyíkok, békák) már veszélyben vannak a macska mellett. Látványuk annyira izgató és csábos a macskának, hogy muszáj megnéznie közelebbről és játszania vele. És mint tudjuk, ez igen fájdalmas lehet a játékállatnak, ezért ezzel sosem érdemes próbálkozni.

Még akkor sem, ha néha úgy tűnik, jól meglennének, mert a vadászösztön bármikor előbújhat a cicából és azt a kisállat nem ússza meg. Ha akváriumunk is van, akkor azt is érdemes betakarnunk, mert a cicák bizony szívesen horgásznak...